En videoserie om å ha spiseforstyrrelser
- og hvordan de nærmeste opplever det
I dette læringsprogrammet ønsker vi å gi en dypere forståelse av hva spiseforstyrrelser er og hvordan pårørenderollen kan være. Gjennom programmet møter du 10 ulike personer som deler sine erfaringer, enten direkte med sykdommen, eller sin erfaring som pårørende. Det er også mulig å gå direkte til våre hovedtemaer, som berører aktuell informasjon for pårørende. Læringsprogrammet kan i høyeste grad også være relevant for fagpersoner og personer som selv har en spiseforstyrrelse.
Tema
Å vise sin bekymring
Spiseforstyrrelser i hverdagen
Pårørendes rolle
Behandling
Å bli frisk
Møt disse menneskene og kom nærmere på deres historier
ANNE
mor
HEIDI
datter
MARI
søster
MARIUS
egenerfaring
MARIUS
egenerfaring
TEMA : Spiseforstyrrelse
GRENSEN MELLOM FRISK OG SYK
TEMA : Spiseforstyrrelse
Kort om ulike uttrykk
TEMA : Spiseforstyrrelse
ÅRSAKER
TEMA : Spiseforstyrrelse
Skadevirkninger
TEMA : Spiseforstyrrelse
AMBIVALENS
TEMA : Å vise sin bekymring
Bekymringssamtalen
TEMA : Å vise sin bekymring
Håndtere avvisning
TEMA : Spiseforstyrrelser i hverdagen
Måltidssituasjoner
TEMA : Spiseforstyrrelser i hverdagen
Høytider
Høytider kan oppleves utfordrende når en av dine nære har en spiseforstyrrelse. Det er ofte stort fokus på mat og hygge, man er gjerne mer sammen enn ellers og møter kanskje familiemedlemmer man sjelden ser. God planlegging og det å gjøre avtaler med den syke om måltider og sosiale sammenkomster på forhånd kan bidra til å gjøre høytider lettere. Ikke minst kan det å gjøre fine ting sammen som ikke alltid inkluderer mat, virke stressdempende på den syke.
TEMA : Spiseforstyrrelser i hverdagen
Ta vare på hele familien
TEMA : Pårørendes rolle
Skyld og skam
For de fleste er det både vondt og fortvilende å se noen en er glad i, endre seg og ha det vondt. Mange spørsmål dukker opp: Hvorfor kan han/hun ikke bare ta seg sammen? Hvorfor vil han/hun ikke ha hjelp? Hvorfor ble det slik? Ved siden av alle spørsmålene er det vanlig å kjenne på et stort repertoar av følelser som skyldfølelse, skam, sorg, frustrasjon, sinne og frykt. Dette er følelser som er helt naturlige, men som kan være utrolig viktige å få snakke med noen om. ROS sitt rådgivningstilbud og pårørendegrupper kan være gode arenaer for dette.
TEMA : Pårørendes rolle
HVORDAN KAN MAN BEST HJELPE
Å styrke seg selv som best mulig er en viktig del av det å være til hjelp. Søk gjerne informasjon om sykdommen og snakk med noen når følelsene blir sterke. I tillegg er det viktig at man prøver å se forbi spiseforstyrrelsen og se personen bak. Hold fast på positive aktiviteter og ha fokus på ressursene hos den som er syk.
TEMA : Behandling
Behandling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
TEMA : Å bli frisk
Faser i tilfriskning
Gjennom tilfriskningen vil den pårørende og den syke ofte være på litt ulike steder. Det er for eksempel vanlig at de nærstående ser sykdommen før den syke selv. På samme måte er det ikke uvanlig at den som har vært syk klarer å slippe engstelsene rundt sykdom tidligere enn de nærstående i den siste fasen av tilfriskningen. Fasen der man er i behandling kan være en periode hvor pårørende senker skuldrene, mens det for den syke er en ekstremt krevende situasjon. Det er viktig å være bevisst på at tilfriskning er en prosess med glidende overganger der også tilbakesteg er veldig vanlig.
TEMA : Å bli frisk
Hva betyr det å være frisk
Det å være frisk handler om mye mer enn å være fri for symptomer eller ha en normal vekt. Når tanker om mat, kropp og vekt ikke lenger dominerer hverdagen og styrer valgene man tar, vil de fleste føle at man er frisk fra spiseforstyrrelsen. Dette innebærer at man har funnet andre mestringsstrategier og at egenverdi ikke lenger knyttes kun til kropp. Mange pårørende frykter at man aldri kan bli helt frisk fra en spiseforstyrrelse, men det kan man!